Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Ο επικίνδυνα χρήσιμος αφελής ηλίθιος πρωταγωνιστής

Δεν θα μιλήσω με ονόματα αλλά σκιαγραφόντας μια κατάσταση η οποία μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Χονδρικά, έχουμε δυο πρωταγωνιστές, και είναι έτσι διότι αυτοί αποφασίζουν και  κρατούν, με τις αποφάσεις τους, τις τύχες πολλών ανθρώπων στα χέρια τους, ενίοτε και εθνών.

Εν ολίγοις, ο πρώτος πρωταγωνιστής δηλώνει έτοιμος και με έτοιμο(α) σχέδιο(α) απο 2011 να σου αφαιρέσει βίαια κάποιες απο τις ιδιοτητές σου, δεν μας απασχολεί αυτές αν είναι καλές η κακές η ποιές είναι, προς το παρόν μας ενδιαφέρει μόνο πως δηλώνει πως είναι έτοιμος.

Ο δεύτερος πρωταγωνιστής δηλώνει έτοιμος και αυτός να διαπραγματευθεί τη θέση του και τις ιδιοτητές του, με τον πρώτο, και υποστηρίζει οτι έχει και αυτός έτοιμο(α) σχέδιο(α).  Γινεται η διαπραγμάτευση και ο δεύτερος δεν καταφέρνει να κερδίσει απολύτως τίποτα, όχι μόνο δεν κερδίζει τίποτα  αλλά χάνει και ηθικά παρόλο που είχε όλη την ομάδα του στο πλευρό του να τον υποστηρίζει.

Αρα λοιπόν συμπεραίνουμε τα εξής για τον δεύτερο πρωταγωνιστή:


- η ήταν παντελώς ανέτιμος για τη διαδιασία αυτή
- η ήταν παντελώς αφελής πιστεύοντας οτι μπορεί να αλλάξει τα σχέδια που κατήρτισε απο 2011 ο πρώτος πρωταγωνιστής
- η νόμιζε πως είχε τη δύναμη να αλλάξει τους συσχετισμούς δυναμεων ενώ δεν την είχε
- η ήταν ο χρήσιμος ηλίθιος του πρώτου πρωταγωνιστή ο οποίος περίμενε και αυτή την εκδοχή των σχεδίων του δεύτερου και εντέλει του στέρισε όλες τις ιδιότητες του και την ηθική υπεροχή του.

- η πίστευε σε υπερφυσικές και μετά θάνατον έννοιες της επιβολής της δικαιοσύνης απο ενα θείο ον το οποίο θα παρέμβει την κρίσιμη στιγμή (βλέπε και Σαμαρά "η Παναγιά είναι μαζί μας" sic) επειδή "το δίκαιο είναι με το μέρος μας" sic.
- η θεωρεί, όπως πολλοί ψευτοεπαναστάτες, οτι το σύστημα μπορεί να νικηθεί όταν είσαι μέσα του και επομένως μέρος του, υπογράφοντας κάθε λογής συμφωνίες που είναι ανεφάρμοστες.
- ή ήταν η πρώτη φορά που μέτρησε σε πραγματικό περιβάλλον τις  δυνάμεις του και βρέθηκαν ελλιπείς και μικρές με αποτέλεσμα να πληρώσει το τεράστιο κόστος η ομάδα του
-η πίστεψε όπως άλλοι πρωταγωνιστές στο παρελθόν οτι "σε δέκα χρόνια δεν θα θυμάται κανείς τίποτα για το όνομα Μακεδονία" sic
- η θεώρησε πως μπορεί να "τακτοποιήσει" τις εσωτερικές αντιδράσεις της ομάδας του αφού δεν μπόρεσε να επιτύχει, παρόλο που αυτή ήταν κατά μεγάλη πλειοψηφία με το μέρος του.

Εδω λοιπόν πρέπει να σημειωσώ οτι υπάρχει μια κλίμακα επικινδυνότητας. Δηλαδή, όλα τα παραπάνω μπορεί να ισχύουν ως μεμονωμένοι λόγοι που σημαίνει μικρότερος κίνδυνος η μπορεί να ισχύουν όλα μαζί που σημαίνει οτι αν συγκεντρώνει όλα τα συμπεράσματα στο προσωπό του ο δεύτερος πρωταγωνιστής είναι πλέον επικινδυνος όχι για τον ευατό του αλλά για την ομάδα που εκπροσωπεί, διότι σύμφωνα με τον Αινστάιν "το σύμπαν έχει όρια για την βλακεία δεν ξέρω...".

Disclaimer : κάθε απόπειρα ταύτισης με πραγματικά πρόσωπα είναι φανταστική αλλά τα αποτελεσματα της διαπραγμάτευσης βαραίνουν σε πραγματικό χρόνο την ομάδα που εκπροσωπούσε ο δεύτερος πρωταγωνιστής....

'Αλλος ένας πρωταγωνιστής μπαίνει στο πάνθεον της ελληνικής πολιτικής και θα τον χαρακτηρίσει η ιστορία ως αυτόν που τα είχε όλα αλλά βρέθηκε λίγος μπροστά στη μοίρα που προκάλεσε ο ίδιος για αυτόν.