Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Δημοκρατία πότε θα έρθεις?

Βουλευτικές εκλογές Ιούνιος 2012

Γραμμένοι          Ψήφισαν             Εγκυρα
9.947.876          6.216.798 / 62,49 %     6.155.464 / 99,01 %

Όταν οι ηλικιωμένοι πάψουν να φοβούνται, θα μπορούσε να είναι μια απάντηση. Άλλη απάντηση θα μπορούσε να είναι η, όταν ενδιαφερθούν και οι υπόλοιποι για εμένα, αυτοί ,τα  3.000.000 εκατομμύρια  πληθυσμού που δεν ψήφισαν. 
Προσωπικά, δεν βλέπω τη Δημοκρατία να τρέχει προς το μέρος μας. Μάλλον κάθεται και ξαποσταίνει, μας βλέπει, γελά, και λέει: μέχρι να πήξει το μυαλό τους θα κάθομαι να ξεκουράζομαι η θα πηγαίνω σε σοβαρούς λαούς. Εγώ δεν είμαι για παιχνίδια.Όταν με χρειαστούν ξέρουν που θα με βρουν και πως θα με καλέσουν.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Δημοκρατία δεν είναι κάποια ξανθιά χαζογκόμενα όπως θέλουν να την παρουσιάζουν οι ντόπιοι πολιτικοί της πεντάρας, όπου μπορούν να την επικαλούνται και να την εφαρμόζουν με τα δικά τους μέτρα και σταθμά.Αν λειτουργεί σωστά, είναι το ύψιστο πολιτικό αγαθό  που μπορούμε να έχουμε σαν κοινωνία, αλλιώς είπαμε, γυρνάμε στις σπηλιές μας, ο καθένας μόνος του εναντίον του άλλου και όποιος αντέξει.

Για να έρθει όμως η Δημοκρατία στη χώρα μας θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί και οι κατάλληλες συνθήκες για αυτό. Και ποιος δημιουργεί - φτιάχνει τις συνθήκες αυτές?Μήπως οι Αμερικάνοι, οι Ρώσοι, οι Τούρκοι, οι Ελ, κάποιοι άλλοι που δεν γνωρίζουμε ακόμα, η, οι πολιτικοί μας την φέρνουν μαζί τους για να μας την προσφέρουν? Όποιος απάντησε ναι σε κάποια απο τις παραπάνω υποτιθέμενες απαντήσεις κέρδισε ενα περιφρονητικό - ειρωνικό χαμόγελο από τη Δημοκρατία.


Εμείς οι πολίτες θα φτιάξουμε τις συνθήκες για να έρθει η Δημοκρατία.  Δυστυχώς  ακόμα, δεν το έχουμε αντιληφθεί όλοι αυτό.Το πρώτο βήμα είναι να φύγουν όλοι αυτοί οι διεφθαρμένοι κουστουμαρισμένοι παλιάτσοι, γιατί περί παλιάτσων πρόκειται, και αν δεν υπήρχαν οι αυτοκτονίες και σιγα - σιγά η πείνα, θα έλεγα ότι οι όλοι αυτοί οι τύποι είναι τουλάχιστον για γέλια. Όμως πως να φύγουν όταν τους ψήφισε ο κόσμος τον Ιούνη? και κάποιοι άλλοι έκαναν οτιδήποτε άλλο εκτός από το να ψηφίσουν? και μην πει κανένας ότι αυτοί που δεν ψήφισαν θα πάρουν τα όπλα και θα κάνουν επανάσταση γιατί είναι πιο δημοκράτες από τους άλλους που ψήφισαν, γιατί θα τους πω, οτι επανάσταση δεν ξεκινά με καφέ και μπάνιο στην παραλία. 

Αυτά βλέπει και γελά η Δημοκρατία. Καλά κάνει. Αυτό μας αξίζει σαν πολίτες. Τίποτα δεν λειτουργεί αυτόματα και τίποτα δεν πρέπει να το κάνουν άλλοι όταν αφορά άμεσα εμάς. Και η Δημοκρατία αφορά εμάς άμεσα. Όσο λοιπόν δεν εκμεταλλευόμαστε, έστω, τις μικρές ευκαιρίες που μας δίνουν, όπως οι εκλογές, για να ξεκαθαρίζουμε και να απαιτούμε από τους πολιτικούς αλλαγές η οτι άλλο χρειάζεται, τόσο θα κατακερματιζόμαστε και θα χάνεται η δύναμη μας.

Η Δημοκρατία στις ελάχιστες απαιτήσεις της θέλει καλή αγωγή, υπευθυνότητα, και σκέψη γύρω από τα κοινά από τον πολίτη, δεν θέλει πλούτο και υποδομές, αν λειτουργήσει σωστά όμως, φέρνει πλούτο σε όλους και φτιάχνει και υποδομές, επίσης φέρνει και ειρήνη μαζί της. Όποιος νομίζει οτι θα έρθει έτσι και αλλιώς η θα μας την χαρίσουν η θα εφαρμοστεί ως απο μηχανής θεός, πρέπει να του πω οτι δεν θα δει τη Δημοκρατία ούτε σε φωτογραφία. Όσο λοιπόν οι πολίτες στηρίζουν το παλιό σύστημα κομμάτων και δεν αλλάζουν πολιτική σκέψη τόσο θα καθυστερεί να έρθει  η Δημοκρατία. Επίσης κανείς δεν μας υπογράφει οτι θα έρθει και κάποτε. Μπορεί να μην μπορέσουμε να την φέρουμε ποτέ.    

Δεν υπάρχει συνταγή παρά μόνο αγώνας παντού και σε όλα τα μέτωπα για να αλλάξουν γνώμη οι πολίτες και να πειστούν να πετάξουν έξω τους παλιάτσους. Τότε ίσως έχουμε ελπίδα και να υπολογίσουμε πότε μπορεί να έχουμε την Δημοκρατία κοντά μας.Με τα τωρινά δεδομένα αυτή δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα.