Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Στην εποχή του μεσάζοντα και του τεμπέλη

...η όπως λέμε στην εποχή του Όθωνα, στην εποχή της δραχμής κτλ κτλ.

Υπάρχούν άλλες εποχες εκτός απο αυτές του καιρού?
Υπάρχουν πολλές, αναλόγως που πιστεύει κανείς. Αν ιδίως, πιστεύει στα ζώδια, υπάρχουν πάμπολλες, εποχή υδροχόου, που λέει και το γνωστό άσμα, του δράκου, του τίγρη κτλ κτλ. Υπάρχουν οι εποχές κυριαρχίας κάποιου σε κάποιον άλλο, μιας ιδεολογίας σε μια άλλη, ενός κράτους σε ένα άλλο, ενός κράτους σε πολλά άλλα, πιο ειδικά, μπορεί να ζούμε σε μια μεταμοντέρνα εποχή που λένε και οι διανοούμενοι, να ζούμε σε μια νεοφιλελεύθερη εποχή που λένε οι πολιτικοί, να ζούμε την αλλαγή μιας εποχής σε μια άλλη, απο την παντοκρατορία της Αμερικής στην κατανομή της ισχύος σε πολλά περιφερειακά κεντρα.

Σε ποια εποχή ζούμε τώρα ?
Αν θέλουμε να δούμε το θέμα γενικότερα και όχι τοπικά στην Ελλάδα, θα πρέπει να παραδεχτούμε οτι ζούμε στην εποχή του μεσάζοντα και της τεμπελιάς. Τώρα δυο λόγια για να ορίσουμε τους μεσάζοντες και άλλα δυο για να ορίσουμε τους τεμπέληδες.
Μεσάζοντες ορίζονται αυτοί οι οποίοι είναι οι ενδιάμεσοι μεταξύ της κάθε είδους παραγωγής και διάθεσης υπηρεσίας η αγαθού στον πολίτη. Το "δόντι" η "ο μπάρμπας στην Κορώνη" η "το βύσμα" είναι μια υποκατηγόρια των μεσαζόντων την οποία γνωρίζουμε και γιαυτό δεν θα αναθερθώ καθόλου, διότι ξέρουμε όλοι τι κάνουν και πως το κάνουν. Θέλω να αναφερθώ ώστε να υπενθυμίσω στους πολίτες, ποιές άλλες σημαντικές κατηγορίες μεσαζόντων υπάρχουν και τι κακό προσφέρουν. 

Μεσάζοντες και τεμπέληδες
Ξεκινάμε με τους τραπεζίτες οι οποίοι μεσολαβούν ώστε να γίνονται όλες οι συναλλαγές, είναι οι μεσάζοντες του χρήματος, νομίζω οτι όλοι γνωρίζουμε την δυναμή τους, μας έχουν καταστρέψει, συνεχίζουμε με τους εμπόρους, μεγαλοεμπόρους και μεγάλα brand names αυτοί οι οποίοι εμπορεύονται προιόντα απο τη χώρα κατασκευής τους σε χώρες όπου τα πωλούν με πολλαπλάσια αξία. Έχετε στο νου οτι όταν λέμε εμπόριο εννούμε ένδυση, ενέργεια (πετρέλαια - φωτοβολταικά), φαγητό. Με δυο λόγια, το λόγο για όλο το χρήμα και το τι θα γίνει με αυτό το έχουν οι μεσάζοντες οι οποίοι, μια ορισμένη ομάδα απο αυτούς ταυτίζεται με τους τεμπέληδες.
Οι τεμπέληδες είναι αυτές οι ομάδες των ανθρώπων οι οποίοι, για τους δικούς τους λόγους αρέσκονται σε μια κατάσταση ακινησίας η οποία τους αρέσει και τους ωφελεί και προσπαθούν να την διατηρήσουν για όσο περισσότερο μπορούν. Δεν μιλάω για τον τεμπέλη της γειτονιάς αλλά για τον συμφεροντολόγο "τεμπέλη" ο οποίος ενώ έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει νέες δουλειές να κοινοτομήσει και να ανοίξει μια νέα αγορά, αντ αυτού βολεύεται με την υπάρχουσα κατάσταση την εκμεταλεύεται όσο δεν παίρνει, απομυζά όσα κέρδη μπορεί, και αν αναγκαστεί απο τις συνθήκες και όχι απο τον χαρακτήρα του, θα προχωρήσει μπροστά και θα μεταξελιχθεί. Εκεί όμως υπάρχει και ο κίνδυνος να χάσει αυτά που έχει. Προφανως δεν μιλάω για τον μανάβη της γειτονιάς αλλά για τις μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες, οι περισσότερες τουλάχιστον, δίνουν την εικόνα του τεμπέλη.

 
Κατηγορία Top Gun
Η πιο ενδιαφέρουσα κατηγορία είναι αυτή που αποτελείται απο ανθρώπους που είναι και μεσάζοντες και τεμπέληδες. π.χ. ένας τραπεζικός όμιλος έχει μια αλυσίδα καταστημάτων η οποία κατασκευάζει τα προιόντα της στο Μπαγκλαντές και τα πουλάει στην Ευρώπη. Δεν θα αναλύσω εδώ τα υπερκέρδη γιατί θα κλαίμε όλοι μαζί. Αν προσέξουμε καλύτερα θα δούμε οτι η οικονομία σε παγκόσμια κλίμακα προς τα εκεί πηγαίνει. Και τώρα σε ταληράκια: ένας κουστουμαρισμένος, αεριτζής, τεμπέλης, μάνατζερ- διευθύνων σύμβουλος τράπεζας εισάγει 5 τόνους μπανάνες και τις ρίνει στην ελληνική αγορά, απο το γραφείο του και μόνο, χωρίς να έχει βγεί πιο έξω απο την πόρτα του γραφείου του. Ένας άλλος ρίχνει σε όλη την ελληνική αγορά τους ανανάδες... και πάει λέγοντας.
 
Γιατί ζούμε σε αυτή την εποχή και όχι σε άλλη
Δεν είναι κακό να είναι κάποιος τεμπέλης όσο δεν επηρεάζει άλλους γύρω του. Όταν γίνεται το αντίθετο όμως υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα τεράστιο, το πρόβλημα μεγαλώνει περισσότερο όταν οι τεμπέληδες επηρεάζουν κράτη και λαούς ολόκληρους. Τα πράγματα στην ανθρώπινη ιστορία δεν ήταν πάντα έτσι. Αυτή την εποχή, αυτές οι κατηγορίες ανθρώπων ζούν τη μέγιστη δόξα που θα μπορούσαν να έχουν. Με το τίποτα, κυριολεκτικά, τα έχουν όλα. Έχουν κάνει μεγάλο μέρος του πλούτου των ανθρώπων εικονικό και θα συνεχίσουν να το κάνουν σε σημείο που θα χαθούν όλα. Ζούμε την εποχή που κάποτε θα ερχόταν αναποφευκτα, γιατί είναι στη φύση του ανθρώπου. Ο ανθρωπος σαν κατασκευή δεν είναι τέλειος, αν σκεφτούμε την ανθρωπότητα σαν σύνολο αυτή απαρτίζεται απο τους ανθρώπους σαν κυτταρά της, αμέσως θα καταλάβουμε αυτη τη συμπεριφορά. Πως είναι δυνατόν τα συστήματα που χτίζει ο ανθρωπος να είναι τέλεια όταν αυτός δεν είναι?

Τι θα μπορούσε να γίνει?
Δυστυχώς τίποτα. Αυτή η αρνητική στιγμή του δυτικού πολιτισμού δυστυχώς θα ερχόταν. Αυτό το λέω όχι γιατί είμαι μοιρολάτρης, ίσα - ισα,  δεν πιστεύω στην μοίρα, δίνεται εδώ η ευκαιρία να πω πως το θέμα της μοίρας και της κακιάς στιγμής, οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν λύσει. Απο τότε υπήρχαν οι ηθικές γνώσεις. Είχαν δυο αποφθεγματα, το ένα : " το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο" και το "συν Αθηνά και χείρα κίνει". Δηλαδή μια κατασταση όπου η δυναμική της έχει πάρει συγκεκριμένο δρόμο  σημαίνει οτι το πεπρωμένο της δηλαδή το αποτελέσμα της θα είναι προδιαγεγραμμένο. Και το δεύτερο ουσιαστικά σημαίνει πως αν κάνεις κάτι και χρειαστείς και τη βοηθεια του Θεού, ξεκίνα πρώτα εσύ και μετά ζήτα τη βοηθεια του. Το δευτερο αποφθεγμα μας βοηθά στην προσπαθειά μας να αλλάξουμε κάτι το οποίο χρειάζεται μεγάλη δύναμη (εξ ου και η επίκληση για βοηθεια απο τον Θεο) όπως το πεπρωμένο. Άρα οι καταστάσεις, είχαν δρομολογηθεί απο τους τεμπέληδες και τους μεσάζοντες εδώ και καιρό και απλά βλέπουμε τα αποτελέσματά των σχεδίων τους.
 
Ποια είναι η λύση κύριος?
Στον αιώνα που πέρασε έγιναν πάρα πολλές ανακαλύψεις. Ο χειρισμός αυτών έγινε με τον χειρότερο τρόπο. Οι επιστήμες, θα πρέπει να καταλάβουμε,  έχουν  σκοπό να μας βοηθούν να ανεβαίνουμε επίπεδο σαν άνθρωποι και όχι να κατεβαίνουμε. Έχουν σκοπό να μας μορφώνουν, να καταργουν επαγγέλματα και να δημιουργουν καινούργια, καλύτερα με καλύτερες συνθήκες, να βοηθουν και όχι να καταστρέφουν τη φύση, να γιατρέυουν και όχι να ρίχνουν το βάρους τους σε άχρηστους καλλωπισμούς πλαστικών εγχειρήσεων.Η επιστήμες είναι το εργαλείο μας το οποίο αφήσαμε να το χειρίζονται οι τεμπέληδες και οι μεσάζοντες, γιαυτό και φτάσαμε σε τέτοιο σημείο. Αν οι ανακαλύψεις αυτές χειριζόνταν απο τους ίδιους τους ανθρώπους με σωστό τρόπο τότε θα γίνονταν κτήμα απο όλους και όλοι μαζί θα άλλαζαν και θα ανέβαιναν επίπεδο προς τα πάνω. Αντ αυτού δίνεται δύναμη σε αυτούς που δεν κάνουν τίποτα, απο αυτούς, φυσικά, που δεν κάνουν τίποτα και εμείς τους κοιτάμε. Ο τεμπέλης απο τη φύση του ποτέ δεν θα κάνει κάτι που θα τον βγάλει απο την ηρεμία του και την ωφέλεια του. Αν κάνει κάτι για να μετεξελιθχεί σε κάτι άλλο θα το κάνει αναγκαστικά.
Όσο λοιπόν δεν παίρνουν οι πολίτες στα χέρια τους τις επιστήμες, εννοώντας τις αποφάσεις για να πέφτουν χρήματα σε πραγματικές επενδύσεις και όχι σε αέρα, εννοώντας να οργανώσουν επιχειρήσεις με κοινά συμφέροντα, να απαιτήσουν επιτέλους αυτά που δικαιούνται, το πεπρωμένο αυτό θα γίνει αναπόφευκτα η τελική μοίρα για όλους μας.