Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Η απόφαση που πρέπει να πάρουμε

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαβάσεις κάτι. Αυτό το κάτι μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες. Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να δώσει το δικό του νόημα και τη δική του ερμηνεία σε οτιδήποτε προσλαμβάνει, είτε είναι ανάγνωσμα είτε οποιαδήποτε άλλη αίσθηση η εμπειρία. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ένα από αυτά που μας κάνουν διαφορετικούς μέσα στην ισότητα μας.

Ο Δίας λοιπόν, αφού σώθηκε από τη μητέρα του Ρέα, που πήρε συμβουλή από την Γαία και τον Ουρανό να το κάνει αυτό,  επειδή θα τον καταβρόχθιζε ο πατέρας του Κρόνος, όπως έκανε μάλιστα με όλα τα προηγούμενα παιδιά που γεννούσε η γυναίκα του Ρέα, όταν μεγάλωσε, μαζί με τα αδέρφια του, πολέμησαν τον Κρόνο και τους Τιτάνες για την κυριαρχία πάνω στη Γη. Η μάχη αυτή είναι γνωστή σαν Τιτανομαχία. Ο Δίας και τα αδέρφια του νίκησαν τον Κρόνο και τους Τιτάνες και έπειτα τους φυλάκισαν στα Τάρταρα.

Αίσθηση μου είναι πως ένας από τους λόγους που οι αρχαίοι Έλληνες έγιναν τόσο αγαπητοί σε πολλούς και τόσο μισητοί σε κάποιους άλλους έχει να κάνει με το πόσο κοντά ήταν στην πραγματική αντίληψη, περί του πως πρέπει να σκεπτόμαστε γύρω από τη ζωή γενικότερα, τι πρέπει να προσπαθούμε να αλλάξουμε και με ποια μέσα. Και το σημαντικότερο, σε σχέση με τους πολίτες και την πολιτική ζωή, έδωσαν μελέτες για το κάθε πολίτευμα, για τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία. Η Ελληνική αντίληψη έχει να κάνει με το πως αντιλαμβανόμαστε σαν άνθρωποι την ροή των πραγμάτων γύρω μας, πως αυτά λειτουργούν και πως εμείς συμπεριφερόμαστε έναντι τους. Όλα αυτά μαζί, την έκαναν να είναι  δεσπόζουσα παγκοσμίως, είναι σημείο αναφοράς του δυτικού πολιτισμού  Έχει μέσα της την φυσική και την λογική των πραγμάτων. Αυτή η αντίληψη διαποτίζει όλες τις εκφράσεις του Ελληνικού πνεύματος, από την μυθολογία μέχρι την πολιτική, και βεβαίως, αυτή η πλευρά που αναφέρω εδώ, είναι η μια πλευράς της, η θετική. Υπάρχει και η αρνητική, αλλά αυτό θα το δούμε μια άλλη φορά.


Αυτήν την περίοδο που διανύουμε διαπράττεται ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία του, υποτίθεται, πολιτισμένου κόσμου, αυτό δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αφορά όλον τον Δυτικό κόσμο, απο τις Η.Π.Α μέχρι το ακροσύνορο που είναι η Κύπρος. Κινδυνεύουν να χαθούν μια η δυο γενιές νέων ανθρώπων. Γιατί? Διότι ο πλούτος που θα τους αναλογούσε για να ζήσουν ,καταναλώθηκε από τις δυο προηγούμενες γενιές και αυτή τη γενιά που είναι τώρα μέσα στα πράγματα. Εδώ θα πρέπει να αναρωτηθούν από μέσα τους αυτοί που θεωρούνται χαμένες γενιές το τι σημαίνει στην πραγματικότητα να είσαι χαμένος. Αν το είχαν αντιληφθεί, νομίζω πως δεν θα είχαμε τόση ησυχία και ειρήνη γύρω μας. Που σημαίνει οτι, ακόμα δεν έχουν καταλάβει οτι οι τωρινοί "άρχοντες" αυτού του πολιτισμού τους λένε ξεκάθαρα οτι δεν υπάρχουν ούτε δουλειές ούτε χρήμα ούτε προκοπή για αυτούς. Τι μένει λοιπόν? Η καταστροφή και απαξίωση τους με κάποιο τρόπο. Εκτός και αν, κάνουν αυτό που έκανε ο Δίας.

Η Ελληνική μυθολογία λοιπόν σε ένα από τα μηνύματα της μας περιγράφει πως η άρχουσα εξουσία πέφτει από τον ερχομό του νέου που όμως πολεμά το παλιό. Δεν χαρίστηκε τίποτα στο νέο που ήρθε. Ο Δίας πολεμά την παλιά εξουσία η οποία θα ήταν καταστροφική και για αυτόν όπως ήταν για τα αδέρφια του. Ένα από τα κύρια μηνύματα του μύθου μας λέει ότι το νέο, αναγκαστικά θα πρέπει να πολεμήσει το παλιό για να εδραιωθεί αλλιώς το παλιό θα το κατασπαράξει. Οι Έλληνες λοιπόν, είχαν για θεό αυτόν που αντιστάθηκε και ανέτρεψε τα παλιά, καταστροφικά για οτι νέο, καθεστώτα.

Εάν δεν πάρουμε την απόφαση να πολεμήσουμε και να φυλακίσουμε η να καταστρέψουμε το διεφθαρμένο παλιό, τότε αυτό θα καταστρέψει εμάς και θα προσπαθεί να διαιωνίζει την παρουσία του. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρ εκτός από την συμμαχία όλων μας, σαν πολίτες αυτού του τόπου, χωρίς κομματικές και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Είμαστε αυτοί που ζουν δουλεύουν και ποτίζουν με αίμα αυτό το χώμα πρέπει να είναι δικαίωμά και απαίτησή μας στα μέρη που ζούμε να θέλουμε αυξημένη ποιότητα ζωής, ελπίδα, και μέλλον για τους επόμενους που θα έρθουν.